Trädvård och arbetssätt

 
Att fälla träd är inte enda alternativet. Tvärtom försöker vi att bevara så många träd som möjligt både av ekologiska och estetiska skäl.
Därför beskär, gallrar, balanserar, hamlar och reducerar vi trädkronor. Allt från små äppelträd till gigantiska ekar.
Trädjouren upprättar också expertutlåtanden om träd inför kontakt med exempelvis kommuner.
Här fäller vi en björk genom sektionsfällning

Sektionsfällning

Vår specialitet är så kallad sektionsfällning som innebär att vi tar ner trädet bit för bit då vanlig markfällning är omöjlig eller alltför riskabel. Oftast löser vi detta med att en certifierad arborist klättrar upp i trädet och kapar gren för gren. Om det finns något ömtåligt under trädet firas grenar och stambitar försiktigt ned av markpersonal.
I speciella fall använder vi även en kransåg, det vill säga en lastbil med en 18 meter lång kran utrustad med såg.

Precisionsfällning

Ibland växer träden på en plats som möjliggör fällning från marken. Precisionsfällning innebär att trädet fälls säkert och med precision. Våra certifierade trädfällare gör först en riskbedömning på plats och därefter en fällningsplan där tillvägagångssättet bestäms. Ibland krävs extra utrustning och metoder om trädet till exempel lutar, är obalanserat eller kanske rötskadat och angripet av svamp. Då kan det bli nödvändigt att vinscha.

Beskärning av träd

Trädjouren utför även avancerad beskärning av alltifrån jättestora ekar till små fruktträd. Det kan handla om enstaka grenar, gallring eller förminskning av hela trädkronor, så kallat kronreducering. Vid beskärning av träd är det viktigt att snitten sker på rätt ställen och görs på ett professionellt sätt och dessutom vid en lämplig tid på året. Vissa trädslag är känsligare än andra. Trädjouren använder specialiserad utrustning och klättertekniker för att minimera risken för att skada träden.

Hamling

Hamling är en gammal teknik för att ta ned höjden på ett träd. Ett riktigt hamlat träd blir ofta äldre än ett naturligt växande träd. I det gamla bondesamhället hamlades träd för att enkelt kunna skörda trädens löv som näringsrikt foder till djuren. I dag används tekniken främst för att skapa häckar och alléer.